Puigmal al Cavall Bernat (Montserrat)

La Puigmal va ser oberta l'any 1954 per Jordi Alvarez, Jordi Ayats i Miquel Navarro, membres del Club Esquí Puigmal. Es una via històrica a Montserrat perquè aquesta línia la van intentar obrir diversos grups d'escaladors, però sempre defallien i s'havia arribat a considerar una escalada impossible. Però gràcies a 71 pitonisses d'expansió dissenyades per Jordi Alvarez, van aconseguir superar les principals dificultats i acabar la via amb èxit.

Tal com narraven al 1954: "Con esta escalada ha quedado demostrado la total posibilidad de emprender, con seguridad total de éxito, cualquier ascensión en roca, no solamente venciendo la ley de la gravedad, sino escogiendo a voluntad la linea de ascensión sin presuponer en rugosidades ni grietas".

Al 2006 la via va ser restaurada per David Tarragó i Manel Grau, el que va causar força polèmica perquè van retirar totes aquestes antigues pitonisses d'expansió (hagués estat bé deixar alguna de record), i la via va quedar més exigent que com estava anteriorment. Actualment la via s'ha d'autoprotegir a les 4 primeres tirades, que estan pràcticament netes, però es deixen protegir molt bé.

Orientació:  Nord-est

Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d'escalada.

Aproximació:  Des de Santa Cecília (enllaç a Google Maps) prenem el GR direcció al Monestir. A la estona passarem a l'alçada del Cavall Bernat, i de seguida prenem un trencall a la dreta per on puja la Canal del Cavall. La pugem un tros, i després la abandonem per accedir a peu de via.

Material:  18 cintes, 2 bagues, friends fins al Cam #5 (amb el #0.75 repetit), tascons, tricams i inventillo per escanyar un cap de burí. El Camalot del #5 no és necessari, però sí que és molt útil a la quarta tirada

Descens:  Dos ràpels per la via normal, el primer de 20 m fins a sobre de la berruga, i el segon d'uns 50 m fins al terra. Baixem caminant per la Canal del Cavall i tornem al cotxe.

Cordada:  Josep Santasusana, Jordi Ceballos

Tercera tirada
Tercera tirada
Ressenya d'escalatroncs
Ressenya d'escalatroncs
Recorregut de la via
La via ressegueix la evident fissura
Primera tirada
Primera tirada
Quarta tirada
Quarta tirada
Imprimir