La Pajara + Marmo-Godoy al Doll

La combinació de La Pájara i Marmo-Goday és escalada d'aventura en la seva màxima expressió, són dues vies molt poc domesticades on cal afinar bé tots els sentits per no prendre mal i gaudir d'aquest salvatge racó. La Pájara és una via ombrívola, però per sort la temperatura ens ha respectat i no hem passat gaire fred. Les dues primeres tirades de La Pájara no ens han agradat gaire, però les dues següents són guapes.
Un cop a la feixa teníem intenció de fer la Zuruck Zur Natur, però hem vist que també era ombrívola i hem decidit canviar de plans i anar a cercar el solet a la Marmo-Godoy. Aquesta va ser de les primeres vies obertes al Doll i ens picava la curiositat una interessant xemeneia tridimensional, tot i que una tirada graduada de V+++ ja feia intuir que les coses no serien fàcils. Ha resultat ser una via exigent, totalment neta d'equipament i amb un parell de trams de 6a. La via val molt la pena, tot i que li vindria bé una bona neteja per poder escalar més relaxat. Ja intuïem que gaire gent no havia passat per aquí, i resulta que potser hem fet la primera repetició, el que té la seva gràcia tenint en compte que la via és del 1995!
Valoració:  *** (Bona)
Orientació:  La Pájara és oest i la Marmo-Godoy és sud.
Regulacions:  La escalada podria estar regulada, informar-se abans d'anar-hi.
Aproximació:  Venint de Camarasa hem d'arribar fins al cartell que indica "Alt de Fontllonga", i de seguida prenem la pista a mà esquerra. Just al començament de la pista tornem a girar a la esquerra i anem tirant fins al final, hi ha una esplanada a la coordenada N41º 57.005' E0º 51.685' (enllaç a Google Maps).
Baixem una mica pel tallafocs de la dreta (direcció nord), i de seguida prenem un corriol a la esquerra que anem resseguint. Hi ha un moment en que anem uns metres amb tendència a la dreta i arribem a les curioses Escales del Doll, passem pel sector d'esportiva del Clot del Miqui i seguim baixant (alguna fita) fins pràcticament arribar a l'alçada de l'embassament. Anem resseguint la Paret de l'Abat, i la via comença abans de que la paret canvia d'orientació. L'inici de la Pájara està marcat amb una fletxa a la roca, és un diedret gris molt proper al camí (tot i que des del camí no s'acaba de veure).
Material:  8 cintes llargues, friends fins al #4 i tascons
Descens:  Tal com mostrem al plànol, tenim diverses opcions per tornar al cotxe:
  • Opció 1: Podem anar a la dreta seguint fites. Hem d'estar atents, ja que en algun punt és poc intuitiu. Passarem pel sector Totxaires i finalment acabem arribant al tallafocs, que remuntem fins al cotxe.
  • Opció 2: Podem anar a la esquerra. Quan enllacem amb el corriol que aniria a parar a les Escales del Doll, hem d'anar a la dreta i anar tirant camí amunt fins arribar al tallafocs, que remuntem fins al cotxe.
  • Opció 3: Recentment han obert un camí amb moltes fites que per un còmode corriol ens porta directes al cotxe en uns 15 min. Aquesta opció és clarament la més ràpida i còmoda, però encara no l'he fet, així que el traçat al plànol és aproximat (de color verd).
Cordada:  Dani Brugarolas i Jordi Ceballos
Ubicació de les vies
Ressenya del Luichy
Segona tirada de La Pájara
Tercera tirada de La Pájara
Quarta tirada de La Pájara
Ressenya de la Marmo-Godoy
Primera tirada de la Marmo-Godoy
Xemeneia 3D
Plànol amb els camins principals
Imprimir