Gran Diedre Sud a la Miranda de Can Jorba

Fa temps tot fent la Bego-Miguel-Kush a Can Jorba em va picar la curiositat el guapo diedre que a les tirades dalt hi ha a la seva esquerra. Després vaig esbrinar que es tracta d'una via oberta al 1988 pel Joan Nubiola i l'Armand Ballart, que es diu Gran Diedre Sud, però a Internet no vaig trobar cap piada d'aquesta via, així que la hem anat a fer. La roca en general és increïblement bona, tot i que millor anar al tanto perquè la via potser no s'ha repetit massa. No hi ha cap equipament, a excepció d'una expansió als primers metres (que pertany a la Bego-Miguel-Kush), i un pitó que costa de veure. En tot cas, la via es protegeix bé i és ràpida, penso que és una opció ben interessant per pujar a la Miranda de Can Jorba.
Les tirades les hem fet diferents a com marca la ressenya de l'Armand i ens ha anat de conya:
  • Tirada 1: Tirada de placa, de 40 metres, i fem reunió a una savina. Al tram més dret (IV+/V) es poden posar 2 bons friends.
  • Tirada 2: Són 55 metres de diedre, i un cop al coll fem reunió a una savina que queda uns metres a la dreta. Tirada molt guapa.
  • Tirada 3: Grimpada d'uns 20 metres fins dalt de tot.
Valoració:  *** (Bona)
Orientació:  Sud
Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d'escalada
Aproximació:  Podem deixar el cotxe a la Vinya Nova o al nou pàrking de Cap Jorba a la coordenada N 41 34.768' E 1 47.985' (enllaç a Google Maps). En tot cas, hem d'anar fins a Can Jorba, prendre el corriol cap al Joc de l'Oca, i les vies de la part inferior comencen a l'esquerra del camí. En el nostre cas, per arribar al coll on comença la via hem fet les primeres tirades de la Entre Línies. Un cop al coll on començaria l'Aresta Brucs, cal fer un ràpel de 10 metres des d'una savina, i llavors arribem al peu del Gran Diedre Sud.
Material:  12 cintes, 3 bagues llargues, tricams, tascons grans i friends fins al Cam #3
Descens:  Remuntem el tram final de la Canal del Joc de l'Oca. En acabar la canal, podem anar a l'esquerra a cercar el camí de la Palomera, o a la dreta i baixar pel Camí dels Francesos.
Cordada:  Manel Ramon i Jordi Ceballos
Fantàstic pont de roca
Ressenya de l'Armand Ballart
Primera tirada
Segona tirada (Foto: Manel)
Pitó original (Foto: Carles Llovet)
Imprimir