Normal a la Bessona Inferior

Després de fer la Normal a la Bessona Superior i trobar-nos una veritable joia, no ens hem pogut resistir d'anar aviat a la Normal de la Bessona Inferior, una altra via que ha quedat oblidada amb el pas dels anys. Segons el llibre del Dalmau, aquestes dues vies normals van ser obertes el mateix dia, el que té molt mèrit tenint en compte que d'això fa 75 anys, i que cap de les dues és precisament fàcil...
La via ens ha agradat, sobretot la primera tirada en que cal anar resseguint una fissura, i després un llarguíssim flanqueig fins la reunió. A la reunió original només hi ha un pitó, i es pot reforçar bé amb friends, però hem optat per fer reunió a la via Aromes, que queda uns 6 metres més a la dreta. La darrera tirada té un tram inicial de placa molt dreta que és delicat, la roca no és bona, i el material que hi ha està mooolt vell (2 burins i una pitonissa). Just superada aquesta placa vertical, hem pitonat un pas (no obligatori, però necessitàvem posar algo sòlid abans de tirar amunt). Després ja fàcil fins al cim, tot i que cal anar al lloro amb la roca. La via es pot fer en pla clàssic (V+/A1) o forçant en lliure (al voltant de 6b+, però compte a la darrera tirada que els burins no estan per aguantar gaires saques).
Valoració:  *** (Bona)
Orientació:  Comença nord i després oest
Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d'escalada
Aproximació:  Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé, on prenem un corriol direcció nord. Passem pel costat de la Bessona Inferior, la voregem i la via comença en una canal que hi ha al vessant nord entre la Bessona Inferior i la Superior.
Material:  Friends fins al Cam #0.75, tricams, 12 cintes i algunes baguetilles/cordinos. Opcionalment una V mitjana per la darrera tirada.
Descens:  Dos ràpels de 30 metres, el primer fins al coll de les Bessones, i el segon des d'un arbre fins al terra
Cordada:  Mateu Maglia i Jordi Ceballos
Ressenya del Mateu Maglia indicant els graus en lliure
Segona tirada
Tricam a caldo
Totem a caldo
Imprimir