Original a la Filigrana

La Original és una via força mítica oberta l'any 1943 per J. Mas, C. Balaguer i P. Bosquets, que té com a curiositat un famós clau cimentat que al seu temps va causar molta polèmica, i que d'alguna forma seria el precursor dels actuals químics. La veritat és que els aperturistes es van complicar molt la vida a la primera ascensió d'aquesta agulla, d'una dificultat més que considerable, tenint en compte que a la darrera tirada podien haver anat uns metres més a l'esquerra i pujar sense problemes per l'aresta (que lògicament més tard va acabar sent la via normal).
La primera tirada comença a un collet, ens enfilem per una petita fissura, i després flanquegem a l'esquerra fins a la primera reunió. La segona tirada és on hi ha tota la dificultat, actualment hi ha 2 burins afegits, però tot i així és una tirada on el tram més exigent és totalment obligat i no es pot fallar, ja que et menges la repissa. Per sort, la roca és boníssima i després del clau cimentat la dificultat afluixa una mica, però tot i així és per fer una reverència als aperturistes.
Valoració:  **** (Molt bona)
Orientació:  Sud
Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d'escalada
Aproximació:  Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé, on prenem un corriol direcció nord. Just passades les Bessones prenem el primer trencall a mà esquerra, i la via comença a un collet entre la Bessona Superior i La Filigrana.
Material:  6 cintes, friends fins al Cam #0.75 i tricam rosa
Descens:  Un ràpel de 25m pel vessant nord-est
Cordada:  Mateu Maglia i Jordi Ceballos
Ressenya del Mateu Maglia
Segona tirada
El famós clau cimentat
Imprimir