EDER a l'Espero de les Orenetes

La EDER és una de les grans clàssiques a la Cinglera dels Espluvins, una via oberta al 1979 que guanya la paret de l'Esperó de les Orenetes amb un equipament mínim, només algun pitó molt de tant en tant. Tenint en compte la pila de metres (uns 560), la via són només 11 tirades, però és que la majoria fan uns 50-60 metres, realment és una via on s'amortitza anar amb cordes de 60. La via té algunes tirades de franges horitzontals que són una preciositat, llàstima d'algun tram de roca cutre (especialment la sisena tirada). El recorregut de la via és ben lògic i no ens ha costat de seguir gràcies a la excel·lent ressenya del Xavier Grané.
Valoració:  **** (Molt bona)
Orientació:  Sud-est
Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d'escalada
Aproximació:  Des d'Oliana prenem la C-14 i anem avançant fins a l'alçada de l'antic pàrquing de la Ferrata Regina. Un cop allà, creuem un túnel, i just abans d'entrar al segon, sortim per la carretera de servei i aparquem a la primera esplanada a mà dreta, a la coordenada N 42º 07.612' E 1º 18.360' (enllaç a Google Maps). Allà mateix s'inicia un corriol marcat amb fites que va pujant per una canal i ens porta directes a la paret. Trobem EDER escrit a peu de via.
Material:  14 cintes, friends fins al Cam #3 (opcionalment repetir algun mitjà), tascons i 3 bagues
Descens:  Prenem el corriol en direcció sud i anem seguint primer marques blaves i després vermelles fins al camí equipat Joan Nubiola (inici del camí equipat en aquest enllaç a Google Maps), hem d'anar amb compte de no colar-nos i baixar per la Ferrata Regina. El camí equipat va superant els trams més drets amb l'ajuda d'algunes cadenes i ens acaba portant al peu de la Paret de la Cascada. Seguim baixant i arribem al pàrquing de la Ferrata Regina, creuem el túnel (recomanable anar per la carretera de servei) i arribem al cotxe. Calcular al voltant de 1h 30 min. Podem consultar un bon track del descens en aquest enllaç de Wikiloc
Cordada:  Cisco Figueroa i Jordi Ceballos
Recorregut de la via (Font: alturgell-xgrane.blogspot.com)
Ressenya (Font: alturgell-xgrane.blogspot.com)
Primera tirada
Tercera tirada
Darrera tirada
Imprimir