EDER a l'Esperó de les Orenetes

La EDER és una de les grans clàssiques a la Cinglera dels Espluvins, una via oberta al 1979 que guanya la paret de l'Esperó de les Orenetes amb un equipament mínim, només algun pitó molt de tant en tant. Tenint en compte la pila de metres (uns 560), la via són només 11 tirades, però és que la majoria fan uns 50-60 metres, realment és una via on s'amortitza anar amb cordes de 60. La via té algunes tirades de franges horitzontals que són una preciositat, llàstima d'algun tram de roca cutre (especialment la sisena tirada). El recorregut de la via és ben lògic i no ens ha costat de seguir gràcies a la excel·lent ressenya del Xavier Grané.
Valoració:  **** (Molt bona)
Orientació:  Sud-est
Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d'escalada
Aproximació:  Des d'Oliana prenem la C-14 direcció Andorra, creuem els dos primers túnels, i just abans d'entrar al tercer sortim per la carretera de servei i aparquem a la primera esplanada a mà dreta a la coordenada N 42º 07.612' E 1º 18.360' (enllaç a Google Maps). Des d'allà mateix s'inicia un corriol marcat amb fites que va pujant per una canal i ens porta directes a la paret. EDER picat a peu de via.
Material:  14 cintes, friends fins al Cam #3 (opcionalment repetir algun mitjà), tascons i 3 bagues
Descens:  Seguim el corriol en direcció sud i anem seguint les marques blaves, després les marques vermelles ens porten al camí equipat Joan Nubiola (inici del camí equipat a (enllaç a Google Maps), hem d'anar amb compte de no colar-nos i baixar per la Ferrata Regina. El camí equipat va superant els trams més drets amb l'ajuda d'algunes cadenes i ens acaba portant al peu de la Paret de la Cascada, després arribem a l'antic aparcament de la Ferrata Regina, creuem el segon túnel (recomanable anar per la carretera de servei) i arribem al cotxe. Calcular en total aprox 1h 30 min.
Cordada:  Cisco Figueroa i Jordi Ceballos
Recorregut de la via (Font: alturgell-xgrane.blogspot.com)
Ressenya (Font: alturgell-xgrane.blogspot.com)
Primera tirada
Tercera tirada
Darrera tirada
Imprimir