Pirates de la Boira a la Paret de la Cascada (Esplovins)

Quan t'enfrontes a una via desconeguda, sovint és tant important una bona ressenya com conèixer els seus oberturistes, ja que cadascun té el seu propi estil i ja ens podem fer una idea de com anirà el tema. La Pirates de la Boira va ser oberta recentment (2017) a la Paret de la Cascada (Esplovins), i té el segell característic del Jordi Marmolejo. Es tracta d'una via d'aventura, amb un segon tram molt guapo i espectacular, però cal pagar el peatge de les tirades inicials, amb diversos trams de terra i matolls. Nosaltres ho hem passat de conya, però cal tenir clar on et fiques i no tenir gaire manies.

Orientació:  Sud

Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d'escalada

Aproximació:  Des d'Oliana prenem la C-14 i aparquem a l'embarcador (enllaç a Google Maps) que hi ha uns 500 metres abans de l'antic aparcament de la ferrata. Avancem pel voral de la carretera i abans del túnel prenem el corriol a l'esquerra. Inicialment voregem el torrent per la dreta, fem un petit tram pel llit del torrent i de seguida prenem un camí cap a l'esquerra del torrent. Després d'una estona, el camí acaba arribant a la base de la Paret de la Cascada, passem de llarg tota la part més dreta d'aquesta paret, i la via es troba cap al final (si arribem a un tram de ferrata és que ens hem passat de llarg). El peu de via està indicat amb un cordino blanc penjant d'un arbre.

Material:  15 cintes, friends fins al Cam #5 (no cal repetir mides), 3 bagues i estreps

Descens:  Anem en direcció est seguint un petit corriol. En primer lloc arribem al final de la ferrata, per on NO hem de baixar. Hem de seguir el corriol una mica més i aviat trobem el camí equipat Joan Nubiola (enllaç a Google Maps). El camí equipat va baixant els trams més drets amb l'ajuda d'algunes cadenes i cables (compte, que algun cable està a punt de trencar-se!) i arribem de nou a la base de la Paret de la Cascada.

Cordada:  Josep Santasusana i Jordi Ceballos

Boníssima penúltima tirada
Ressenya del Jordi Marmolejo
Recorregut de la via
Primera tirada
Espectacular tirada de la cova (Foto: Josep)
Tirada 6
Tirada 8
Imprimir