Esperó Nord al Pic de Ríbuls


L'Esperó Nord al Pic de Ríbuls és probablement la gran clàssica d'Andorra, una via del tot recomanable que va ser oberta al 1961 per P. Maraval i G. Pistre. Posteriorment, al 1976, Joan Enric Farreny, Antoni Aragón i Manel Crespo van obrir la variant d'Entrada Directa, que afegeix més metres d'escalada i és un tram més exigent que l'original. La via es troba semiequipada, hi ha un bon grapat de friends abandonats que ens indiquen el camí a seguir, i a més es pot acabar de protegir perfectament amb flotants. Es un recorregut variat, amb un granit excel·lent, i enmig d'un magnífic ambient pirinenc.
Valoració:  **** (Molt bona)
Orientació:  Nord
Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d'escalada
Aproximació:  Deixem el cotxe al pàrking de Grau Roig (enllaç a Google Maps). Per les pistes d'esquí pugem fins a l'Estany Primer, des d'on ja veiem el Pic de Ríbuls a lo lluny. Ens ha anat molt bé aquest track (enllaç a wikiloc), la idea és seguir la lògica i evitar els trams de tartera en la mida de lo possible (de baixada es veu molt clar, de pujada ja no tant).
Material:  14 cintes, friends fins al Cam #3 (opcional repetir algun petit), tascons petits i 2 bagues llargues
Descens:  Un cop dalt l'agulla, tenim dues opcions:
  • Si volem fer cim, rapelem uns 20 metres fins a la bretxa i grimpem fins al cim. Un cop dalt, desgrimpem amb compte en direcció est fins al Pas de Ríbuls i baixem per la tartera.
  • Si descartem pujar al cim, aprofitem la mateixa instal·lació de ràpel de l'agulla, però enlloc de rapelar només fins a la bretxa, fem un ràpel d'uns 50 metres cap a la canal en direcció est. Acabem de baixar fàcilment per la canal, que va a parar a la tartera.
Cordada:  Miki Paez, Jordi Ceballos
Primera tirada de l'Entrada Directa
Tercera tirada
Quarta tirada
Bona ressenya de rocaineu
Antiga ressenya que indica les diferents variants
Descripció del recorregut original
Imprimir