Vendrell a l'Ou de Colom


La primera via a l'Ou de Colom va ser oberta per Jordi Casasayas ("Haus") i Eugeni Estrems al 1944, i la segona via va ser la Vendrell, oberta al 1952 per Jaume Vendrell i J. Trullols. Totes dues vies són de característiques similars, ja que van ser obertes amb l'ajuda d'un tronc per superar els primers metres més balmats, i van utilitzar el que anomenaven "claus especials", que eren unes pitonisses de cap quadrat (també anomenades tascons de ferro) que introduïen en foradets quadrats que feien a la roca. Aquestes pitonisses les podien deixar posades, però per regla general el segon de cordada se les emportava, amb el que no quedava cap rastre de la via, a excepció dels petits forats.
Actualment la Vendrell està equipada amb burins però, si ens fixem bé, al llarg del seu recorregut veurem multitud de foradets quadrats testimoni de diferents cordades que van repetir la via amb pitonisses. Per cert, la via recentment ha estat alliberada (7a), una gesta que antigament segur no s'imaginaven que algun dia arribés a ser possible.
Valoració:  *** (Bona)
Orientació:  Nord
Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d'escalada
Aproximació:  Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé i pugem per la Canal de l'Ou, que puja entre el Cap del Guerrer i la Màquina de Tren.
Material:  18 cintes, friends fins al Totem lila, 10 xapes recuperables, 3 escanya-burins, estreps
Descens:  Ràpel de 30 metres per la pròpia via
Cordada:  David Hita, Dani Brugarolas, Jordi Ceballos
Foto antiga cortesia del David Hita
Pitonissa o Tascó de ferro
Darrers metres de la via (Foto: David)
Ressenya del Mateu Maglia de la via en lliure
Imprimir