Regard a la Paret de Catalunya (Montrebei)


La primera via de la Paret de Catalunya va ser la GEDE al 1970, la segona l'Anglada-Muñoz-Vergés al 1971, i després van haver de passar uns anys fins que al 1978 diversos escaladors s'hi van fixar i van obrir moltes de les grans clàssiques de la paret. A destacar, la intensa campanya dels escaladors francesos al 1978-79 en que van obrir la Regard, Del 78, Corbeau, Diedre Audoubert, Marquises, Diedre Gris i Idyl.
La via du regard va ser oberta el 5/1/1978 per Marc Galy i Louis Audoubert i, tal com el nom en francès indica, l'objectiu era explorar la paret. La via es troba pràcticament desequipada i té un parell de tirades ben guapes, però també diversos trams perdedors, herbosos i de poc interès, és una via força de col·leccionista. En general hem d'anar pujant amb tendència a l'esquerra, i per no sortir-nos de la via cal anar sempre el més amunt possible per sota dels murs compactes. Just on la Regard es separa de la Paül-Lalueza (una reunió amb 3 pitons) és important tirar amunt per una llastra, nosaltres hem anat a l'esquerra més del compte i després ens ha costat tornar a agafar la línia de la via.
Valoració:  *** (Bona)
Orientació:  Sud-oest
Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d'escalada
Aproximació:  Des d'Àger prenem la carretera cap al Parc Astronòmic. Passats uns quilòmetres, prenem una pista a l'esquerra (indicació Castell de Sant Llorenç) i anem seguint la pista fins al Prat de Sant Llorenç a la coordenada N 42º 03.469' E 0º 41.187' (enllaç a Google Maps). Al final del Prat prenem el corriol, que va paral·lel a les parets i el resseguim una estona. Abandonem el camí quan aquest baixa de manera descarada, que coincideix amb que la paret canvia d'orientació. Avancem uns metres per la feixa i reconeixem el peu de via perquè hi ha 2 pitons i un gravat a la roca amb les lletres "PL" (les primeres tirades són comunes amb la Paül-Lalueza).
Material:  12 cintes, tascons, 3 bagues, friends fins al Cam #3 (4 opcional)
Descens:  Remuntem el llom de la paret en direcció sud. Quan trobem dues fites molt juntes deixem la pista, i de seguida arribem a una fita gegant que ens indica el camí de baixada al Prat de Sant Llorenç.
Cordada:  Joan Asín i Jordi Ceballos
Primera tirada comuna amb la Paül-Lalueza
Sisena tirada
Xemeneies finals
Ressenya de Joan Asín
Ressenya de J. Lalueza
Ressenya del Joaquim Gil
Imprimir