Inici Llibres escanejats Llibre “Montserrat Pam a Pam” en PDF

Llibre “Montserrat Pam a Pam” en PDF

per jordi.ceballos@gmail.com

Per cortesia de la família de Josep Barberà i Publicacions de l’Abadia de Montserrat, compartim en format PDF el llibre “Montserrat Pam a Pam”, que va ser publicat al 1977.

Descarregar PDF

En Josep Barberà va publicar un magnífic llibre sobre l’escalada a Montserrat, que tenia per objectiu fer un recorregut exhaustiu per les principals agulles i vies d’escalada del massís. En Josep de jove ja havia escalat un bon grapat d’agulles, però per a dur a terme aquest mastodòntic projecte i escalar el munt d’agulles que li faltaven, va crear l’anomenada “Operació Montserrat”. Des del 1968 al 1972 amb Vicenç Soto i altres companys de cordada van anar recorrent tot Montserrat i escalant les diferents agulles que anaven trobant, normalment per la seva via normal. De fet, fins al 1977 encara va seguir pujant algunes agulles que s’havien descuidat, com per exemple la Badada, que van escalar al desembre de 1977 i no van estar a temps d’incloure-la al llibre.

Josep Barberà (any 1988)
Josep Barberà (any 1988)

Al plànol que Ramon de Semir va publicar al 1949, va dividir Montserrat en 6 grans regions, on va ubicar un total de 600 agulles. En Josep Barberà va partir d’aquesta informació, i al llarg de l’Operació Montserrat van trobar un total de 173 agulles no incloses al llistat de Ramon de Semir. Aquestes agulles addicionals les podem identificar al Pam a Pam perquè apareixen sense cap número, mentre que la resta sempre porten afegit el número amb que Ramon de Semir les va identificar.

A la següent taula podem veure per cada regió, el nombre d’agulles catalogades per Ramon de Semir i les que apareixen al Pam a Pam:

Regió #Agulles Semir #Agulles Barberà

Josep Barberà va dividir les 6 regions de Ramon de Semir en 35 seccions, i al llibre hi ha un apartat per cadascuna d’aquestes seccions:

Secció Regió

Per a més informació de les regions, agulles, cartografia i moltes altres coses relatives a Montserrat, es pot consultar la web de Tot Montserrat, on Jordi López ha fet un gran treball de recerca i recopilació de material.

Aprofito per agrair la col·laboració de Montserrat Barberà, Núria Mañé, Francesc Sanahuja, Josep Massana i Carles Llovet. Si trobeu qualsevol errada, em podeu contactar a mail@rocacalenta.com

Enllaç al llistat de llibres


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar