Inici Llibres escanejats Llibre “Tres escoles d’escalada: Sant Llorenç del Munt, El Sot del Bac, Els Mollons” en PDF

Llibre “Tres escoles d’escalada: Sant Llorenç del Munt, El Sot del Bac, Els Mollons” en PDF

per jordi.ceballos@gmail.com

Per cortesia de la família de Jaume Ramon i Morros, de Rafael Dalmau Editor, i de l’Arxiu Bibliogràfic Excursionista (ABE) de la UEC de Barcelona, compartim en format PDF el llibre “Tres escoles d’escalada: Sant Llorenç del Munt, El Sot del Bac, Els Mollons”, que va ser publicat al 1971.

Portada del llibre

Descarregar PDF

En Jaume Ramon era joier artesà de professió i va entrar a l’Agrupació Excursionista Pedraforca al 1940, on aviat va tenir el càrrec de secretari. Precisament en aquesta entitat és on va conèixer a la Montserrat Vidal, molt aficionada a l’excursionisme, i amb qui es va casar al 1951.

Al 1957 va entrar a la UEC, on Jaume Ramon va ser un dels principals promotors de la creació de la SAME (Secció d’Alta Muntanya i Escalada) al 1962. Després de passar per diferents càrrecs, va acabar sent President de la UEC (1972-78) i va exercir com a redactor en cap de la revista Vèrtex de la FEEC fins al 1995.

Al 1971 va publicar el llibre “Tres escoles d’escalada”, on recull les principals vies d’escalada de les següents escoles:

  • Sant Llorenç del Munt: Muntanya propera a Terrassa que després de Montserrat, va ser una de les grans escoles d’escalada a les rodalies de Barcelona. La roca és conglomerat, tot i que el ciment no és de tant bona qualitat com a Montserrat. Abans del llibre del Joan Ramon, només hi havia el “Llibre de Sant Llorenç del Munt” de Francesc Vila i Plana (1965), però en aquest cas era un llibre de caràcter general sobre el Parc (excursions, fonts, coves, etc.) amb un únic apartat dedicat a l’escalada.
  • Sot del Bac: Zona d’escalada en roca calcària situada al costat del poble de Figaró, que fins aleshores no havia aparegut a cap llibre. En aquesta escola s’hi feien sovint els cursos d’escalada del CADE, i era de fàcil accés ja que es podia arribar en tren fins al mateix Figaró.
  • Els Mollons: Zona d’escalada en roca calcària situada a la Pobla de Claramunt, que fins aleshores tampoc havia aparegut ressenyada a cap llibre d’escalada, i era un destí habitual pels escaladors principiants dels voltants d’Igualada. Sembla que el primer en escalar als Mollons va ser l’Ignasi Capeta al 1945.
Jaume Ramon al Tap de Xampany (1956)
Jaume Ramon al Tap de Xampany (1956)
Jaume Ramon i Montserrat Vidal al Puigpedrós (1957)
Jaume Ramon i Montserrat Vidal al Puigpedrós (1957)
Marxa dels cadells (anys setanta)
Marxa dels cadells (anys setanta)
Jaume Ramon i Montserrat Vidal a la Marxa de Veterans (anys 80)
Jaume Ramon i Montserrat Vidal a la Marxa de Veterans (anys 80)

Les vies incloses al llibre són les següents:

Enllaç Zona Roca Via


Aprofito per agrair la col·laboració de Jaume de Ramon Vidal, Rafael Català i Pau Farré. I un agraïment molt especial pel Joan Prunera, que ha digitalitzat el llibre. Si trobeu qualsevol errada, em podeu contactar a mail@rocacalenta.com

Enllaç al llistat de llibres


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar